TR EN

Sahip olduğu değerleri kurumsal yapısının her aşamasında hayata geçirmek için birçok araç kullanan Şirketimiz, sürdürülebilirlik çalışmalarını daha koordineli bir biçimde yürütmek için Sürdürülebilirlik Kurulu adlı bir platform oluşturmuştur. Sürdürülebilirlik Kurulu raporlamalarını şirketin Genel Müdürüne yapmakta olup faaliyetleri Genel Müdür tarafından desteklenmekte ve gözetilmektedir. Sürdürülebilirlik Kurulunun çalışmaları Genel Müdür vasıtasıyla Yönetim Kuruluna raporlanabilmektedir. Sürdürülebilirlik Kurulunun en fazla odaklandığı alan çevre politikalarının oluşturulması ve çevrenin yönetilmesidir. Bu çerçevede; çevresel etkiler ve iklim değişikliği konularının ve bu kapsamdaki risklerin geniş bir katılımla ve en üst seviyede takip edilmesi amacıyla kurumsal bir yapı kurulmuştur. Şirketimizin ilgili tüm birimleri bu kurula görüşlerini bildirerek katkı sağlamakta, alınan kararlar şirketin en üst seviyedeki icracısı olan Genel Müdür’ün de desteği ve talimatları uygulanmaktadır.

Şirketimizin sürdürülebilirlik anlayışı; doğal kaynakların ve enerjinin verimli kullanımı, emisyonların sürekli izlenmesi, atıkların etkin yönetimi, çevreye uyumlu ürün ve teknoloji geliştirmeyle ilgili ARGE projeleri geliştirilmesi hedefleri gibi çevresel faaliyetlerimizle desteklenmektedir. Şirketimizin çevresel sorumluluk anlayışı, yasal gereklilikleri yerine getirmekle birlikte, çevre performansını sürekli iyileştirecek gönüllü girişimlerde bulunmak ve çevresel yatırımları arttırmak ilkesi üzerine kurulmuştur.

Şirketimizde Çevre Yönetimi, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim sistemini içine alan Entegre Yönetim Sistemi içerisinde yürütülmektedir. Sıfır zararlı atık yönünde ilerlemesini sağlayan ZDHC’nin Sürdürülebilir Kimyasal Yönetimi hedeflerini tedarik zincirindeki tüm kimyasal yönetim sistemlerini sürekli iyileştirerek desteklemektedir.

Atık Yönetimi: Optima Kimya üretiminden çıkan atıkların doğru şekilde bertaraf edilmesi için kendi arıtma tesisi ve içinde bulunduğu Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma hizmetinden faydalanmaktadır.

Tekstilde Oeko-Tex 100 standartlarına uygun ürünlerin geliştirilmesi: Tekstil ürünlerinin ekolojik açıdan uygunluğunu sağlamak için üzerlerinde bulunan maddelere sınırlamalar getiren Eko-Tex standartları doğrultusunda Optima Kimya ürünlerinde sınırlandırılmış hammaddeler kullanılmamakta veya sınırların dışına çıkılmamaktadır.

Optima kimya kimyasalları bluesign®, GOTS 5.0 (Global Organic Textile Standard) ve Oeko-tex 100 standartlarının gerekliliklerine uygun üretilirler ve ZDHC MRSL’inde listelenen öncelikli kimyasal gruplarındaki kimyasalları belirlenen sınırların üstünde içermezler.

Tekstil ve giyim tedarik zincirini etkileyen mevzuatlarla birlikte otoritelerin ve markaların kısıtlı kimyasal listelerine (RSL’ler) tam uyum gösterirler. REACH yönetmeliğinin Yüksek Önem Arz Eden Maddelerini (SVHC) ve Ek 17’sinde kısıtlanmış azo boyaları, Alkilfenol ve etoksilatları (AP/APEOs), Klorlu aromatik bileşikleri (AOX) ve kabul edilebilir limit değerlerin üzerinde formaldehit içermezler.

Optima  Kimya, ZDHC Gateway Kimyasal Uyumluluk Piramidi’ne seviye 1 ve seviye 3 olarak kayıtları GreenScreen Certified™ Standard for Textile Chemicals ve GOTS (Global Organic Textile Standard) belgesi ile yer almaya devam etmektedir.

 

Çevre Politikasını da kapsayan Entegre Yönetim Sistemi Politikasında; “Doğal çevremizi korumaya odaklanarak insana ve çevreye saygılı olmayı,  Atıkları azaltmayı, geri dönüşüm oranını artırmayı, doğal kaynakların kullanımını azaltmayı,  Enerjiyi verimli kullanmayı, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji kullanımındaki payını artırmayı” taahhüt ediyoruz. Bu kapsamda hava-su-toprak gibi alıcı ortamlara olabilecek emisyonları azaltmak, hammadde-enerji-su gibi birim tüketimleri azaltmak, geri dönüşüm ve verimliliği arttırarak atıkları azaltmak hedeflenmekte, bu yöndeki hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı ise her faaliyet alanı için özel olarak belirlenmiş Bireysel Hedef Kartlarında yer alan göstergeler ile izlenmektedir.

Şirketimiz çevresel etkisini azaltma amaçlı yatırımlarını bir maliyet unsuru olarak görmemektedir. Verimlilik arttırıcı projeleri ile hem çevresel etkisini en aza indirmekte hem de sürdürülebilir karlılığını arttırmaktadır. Bu kapsamda en önemli girdilerimizin başında gelen enerjide verimlilik artırıcı projeler sürekli olarak geliştirilerek birim enerji tüketimimiz ve çevresel etkimiz en aza indirilmeye çalışılmaktadır. Birim enerji tüketimimiz takip ettiğimiz en önemli göstergelerimizden olup bakım duruşu sebebiyle sürekli olarak iyileşme göstermektedir.